Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Green day revival Praha by rád zahrál na narozeninách BJ Armstronga

Po čase si zase na těchto stránkách můžete přečíst něco o punku. Revival slavné punrockové skupiny Green day - Green Day Prague Idiots Revival mi poskytl rozhovor. Ptal jsem se na počátky kapely, jak si kapela užívala Danger of idiots tour nebo například na co se můžeme od této formace těšit v budoucnu.

Green Day Prague Idiots Revival vznikl na konci minulého roku, kdy se čtveřice muzikantů ze skvělých kapel (Proximity, Dirty game, Egotrip, AB Band) rozhodla vzdát poctu jedné z nejslavnějších punkrockových skupin všech dob - Green day. Koncertem 5. dubna v Berouně začala Danger of Idiots tour, kterou revival odehrál převážně s již zmíněnou formací Proximity. Tour skončila 15. června v Jihlavě. I přesto má skupina do konce roku ještě plno koncertů a plánuje natočit druhý klip a to k písni Basket case!

1) Proč jste se rozhodli založit Green day revival Praha?

Byl to vlastně nápad Santyho (basa) a Mártyho Voděry (bicí), kteří spolu při společném působení u Aleše Brichty často rozjímali nad tím, že by chtěli založit nějaký kvalitní revival.  Původně měli v plánu hrát Offspring, ale postupem času při schánění vhodných adeptů nalezli typy lidí spíše na Green day. :)

2) Co bylo impulsem k založení revivalu?

Hlavním impulsem k založení revivalu bylo určitě pojmout hraní spíše jako zábavu a odlehčit svůj muzikantský život od skládání vlastní tvorby. Dalším impulsem pak byl jednoznačně fakt, že Green day má velkou základnu fanoušků a tudíž jsme doufali v to, že brzy začnou lidi navštěvovat naše akce a společně si to budeme užívat.

3) Jsou Green day Vaše „srdcovka“ nebo je to jen jedna z vašich oblíbených kapel?

Naše kapela je systematicky rozložena do dvou proudů... Mejla (zpěv,kytara) a Santy (basa) jsou punkáči a Márty Voděra (bicí,zpěv) a Márty Fialka (sólová kytara) jsou na tvrdší muziku. Vyloženě srdcovka to není pro nikoho z nás, ale vždy jsme je každý po svém brali na vědomí a respektovali.

4) Máte rádi starší alba, které jsou spíše punkovější nebo komerčně úspěšného American Idiota a 21st century Breakdown? A jaký je váš názor na trilogii desek Uno, Dos a Tre?

Opět jsme u toho našeho oblíbeného dvoutaktu. :) Mejla a Santy preferují spíše starší alba právě pro syrovost a punkový základ a Martinové inklinují spíše ke komerčnějším titulům, které jste uvedl. Výsledkem je ale ve finále to, že při výběru písní je poměr starších a novějších věcí zhruba stejný.

5) Máte za sebou tour Danger of Idiots. Jak byste ji zhodnotili?

Tour hodnotíme vesměs pozitivně. Šlo nám hlavně o to se ukázat ve všech koutech republiky a dát o sobě vědět, což se povedlo. Samozřejmě začátky jsou těžké a čeká nás ještě dlouhá cesta, než se mezi lidma utvoří komunita, která nás přijme a bude navštěvovat naše koncerty. Rádi bychom poděkovali sponzorům, které zde nebudeme jmenovat, ale na našich vebových stránkách www.greendayrevivalpraha.com jsou uvedeni. :) A určitě velký dík patří také kapele Proximity, která s náma převážnou část turné odehrála. K nejpovedenějším koncertům bychom určitě uvedli akce v Říčanech (KD), Sedlčanech (klub Pohoda), Domažlicích (Klub Death Magnetic), Mašůvkách u Znojma (klub Boomerang) a určitě v našem oblíbeném Vagonu v Praze.

6) Budete přidávat další nějaké speciální efekty do koncertů, které dělají sami Green day?

Myslíme si, že efekty patří na velká pódia a ne do klubů. I když samozřejmě v létě hrajeme i na větších festivalech, kde by byl určitě prostor na speciální efekty, ale my sázíme spíše na kvalitu produkce a co se týče efektů, tak máme nějaké banery a plachty, takže fanoušek určitě pozná na jakém revivalu se nachází.

7) Nemyslíte si, že napodobování skupiny (oblečení, gesta hráčů) není dobré přehánět? Myslím tím, abyste byli věrohodný revival, ale „nepřehrávali“ moc.

Určitě oblečení a gesta k revivalu patří, ale jak jsme již uvedli, jde nám hlavně o to, aby si fanoušci Green day užili hlavně poslech. Je to jako v divadle, když herec přehrává moc a na nevhodných místech, je to spíše kontraproduktivní. Na druhou stranu samozřejmě ctíme oblečení, do jisté míry i podobnost zpěváka, co se vizáže týče a snažíme se alespoň o částečné navození atmosféry v podobě přestávkových chorálů s lidmi a projevech při hraní. Ale rozhodně nepřehráváme. :)

8) Chodíte na koncerty Green day a dalších revivalů (například z Ostravy)? Snažíte se s nimi nějakým způsobem srovnat?

Na koncerty Green day, pokud jsou v Čechách, což se poslední dobou moc neděje, samozřejmě chodíme. Co se týče revivalů, tak konkrétně ten ostravský nesledujeme. Hrajeme, jak nejlépe umíme a podle ohlasů je vše jak má být. Spíše se soustředíme na originál a na naší kvalitu provedení a posloucháme reakce od lidí a podle toho se následně řídíme a popřípadě měníme některé věci za chodu. O závistivých a nepřejících lidech se bavit nebudeme, protože takoví se najdou vždycky. 

9) Váš setlist obsahuje už dvacet hitů skupiny. Budete ho časem rozšiřovat? Nenecháte například vybrat svými fanoušky pár skladeb, co byste pak hráli?

Samozřejmě setlist stále obohacujeme o nové písně, protože konkrétně u Green Day je stále z čeho vybírat. Do konce roku 2013 bychom rádi ze stávajících 20 skladeb udělali 30. Samozřejmě po každém koncertu nebo i na webu sledujeme, co by fanoušci rádi slyšeli a hodně písní jsme přidali i na jejich popud. Myslíme si, že to tak má být, protože my jsme tu pro ně a bez nich bychom si hráli někde ve zkušebně sami pro sebe.

10) Jaké máte plány do budoucna? Plánujete další tour? Popřípadě kde plánujete další koncerty?

Co se budoucnosti týče, tak chceme do konce roku natočit druhý klip, tentokrát na píseň Basket Case. Další tour do konce roku neplánujeme, protože už teď máme plný kalendář akcí. Máme nasmlouvané koncerty v klubech, na festivalech, dobročinných akcícch a různých městských slavnostech až do konce roku. Rádi bychom příští rok vyrazili i za hranice naší krásné vlasti a oslovili fanoušky Green Day v Německu, Rakousku a na Slovensku. Zatím je vše v jednání.

11) Máte profil na facebooku, vlastní web. Plánujete vniknout i na další sociální sítě?

Zatím nám vlastní veb a profil na FB stačí, ale určitě do budoucna budeme chtít proniknout do médií více. Na určité koncerty máme reklamu i v rádiích a určitě neopomeneme žádné novější sociální sítě a hudební weby.

12) Odlehčení na závěr: Nechtěli byste si jednou zahrát jako předkapela před koncertem Green day u nás? ;-)

Nevím, jestli by bylo vhodné hrát zrovna před originálními Green Day, každopádně jsme napsali dopis B.J.Armstrongovi do Kalifornie a uvidíme zdali odpoví a popřípadě si nás objedná třeba jako kapelu na oslavu svých narozenin. :).....Byla by to asi jízda. :)

Členové

Milan "MEJLA" Jícha - zpěv, kytara (ex-Zvěrokruh)

Martin "MARTY" Fialka - sólová kytara (Proximity, Egotrip

Jan "SANTY" Santorcl - basa (ex-AB band, ex-Egotrip)

Martin "MARTY" Voděra - bicí (Proximity, Dirty Game, ex-AB band)

Informace o kapele a jejich členech pocházejí ze stránek http://www.greendayrevivalpraha.com

Autor: Michal | neděle 29.9.2013 21:34 | karma článku: 7,19 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Michal

Komentář: Kniha Putinovi agenti od Ondřeje Kundry

Začínám s videokomentáři, jednou za čas sem budu dávat videa ze svého YT kanálu. Můžete se těšit na komentování politiky, historie, recenze knih, současné kauzy a na mnoho a mnoho dalšího.

3.5.2016 v 7:06 | Karma: 6,26 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Michal

Jak to je s tou komunistickou lůzou

Před časem jsem napsal blog, kde jsem mluvil o tzv. komunistické lůze – dost lidí mi ten pojem vyčetlo v souvislosti, ve které jsem ji použil. Vím, že to nebylo úplně nejlíp vysvětlené,ale pokusím se v tomto blogu pojem objasnit.

25.4.2016 v 18:45 | Karma: 14,32 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Michal

Z vysokoškoláka dělníkem snadno a rychle

Minulé léto jsem se potkal s kamarády v noční Praze, seděli jsme u železničního mostu u Výtoně a pili pivo. Najednou mi přišla SMS od kamaráda, jestli bych k němu nemohl přijít a nepomohl mu natřít plot ze sousedovy strany.

24.4.2016 v 18:51 | Karma: 16,61 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Hobby

Michal

Může odvolání Bezáka za volební výsledek KDH?

Letos, tak jako v roce 2010 u nás proběhly parlamentní volby. Mohli bychom je porovnávat a srovnávat s těmi nedávnými slovenskými z více pohledů a hledat více společných znaků, ale já se zaměřím na jeden.

15.3.2016 v 6:17 | Karma: 9,40 | Přečteno: 546x | Diskuse| Politika

Michal

Organizace Dynamic Education boří mýty v oblasti seznamování

Organizace Dynamic Education, která se zabývá seznamováním a vztahy z pohledu kluka, funguje už rok. Za tu dobu na svůj youtube kanál dala nespočet videí a uskutečnila mnoho setkání se zájemci o lepší seznamování.

8.3.2016 v 18:50 | Karma: 15,98 | Přečteno: 2581x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 885x
Začátky jsou těžké.